Griliáš – karamel s oříšky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 23 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 20 g Mandle
  • 220 g Cukr krupice
  • 20 g Slunečnice loupaná
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Sezam - semena
  • 1.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 265 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 9 g
  • Sodík 1 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 4.8 mg
  • Draslík 49.7 mg
  • Vláknina 2014.4 mg
  • Vitamín A 2014.4 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme plech, který potřeme slabou vrstvou oleje a stěrku na míchání karamelu také slabě potřeme olejem. Pak si připravíme směs posekaných oříšků, mandlí a sezamová semínka.

  • 2

    220g cukru nasypeme do hlubší rozehřáté pánvé, přimícháme 40ml vody a necháme cukr rozpustit při mírnější teplotě. Nemícháme, jen pánvi občas zakroužíme. Zvýšíme teplotu a jakmile začne karamel probublávat, necháme ho vařit 4-5 minut. Musí získat krásnou jantarovou barvu a musí být hladký, bez krystalků. Poté pánev s karamelem odebereme z plotny a hned do něj stěrkou zamícháme máslo.

  • 3

    Do karamelu s rozpuštěným máslem zamícháme semínka s oříšky, pak ho opatrně (je horký) nalijeme na připravený plech a rozetřeme na tenkou vrstvu po celém plechu. Uhladíme a necháme úplně vychladnout a ztvrdnout.

  • 4

    Ztvrdlý karamel - griliáš nalámeme na kousky a podáváme. Můžeme ho uchovat v dobře uzavřené dóze.

Komentáře k receptu