Bylinkový chlebíček s jogurtovou polevou
Suroviny
- 310 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 280 g Cukr krupice
 - 380 g Cukr moučkový
 - 365 ml Jogurt bílý
 - 150 ml Jogurt bílý
 - 160 ml Olej slunečnicový
 - 75 ml Med akátový
 - 0.5 kávová lžička Soda jedlá
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vanilkový lusk
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 špetka Sůl mořská
 - 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 1.5 polévková lžíce Rum
 - 3 polévková lžíce Brusinky sušené
 - 1 polévková lžíce Meduňka
 - 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 521 kcal
 - Sacharidy 83 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 86 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 64 g
 - Cholesterol 70.5 mg
 - Draslík 97.4 mg
 - Vláknina 2053.2 mg
 - Vitamín A 2053.2 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.3 mg
 - Vitamín E 5.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu si předehřejeme na 170°C. Formu na biskupský chlebíček vytřeme máslem a vysypeme moukou. Omyté sušené brusinky necháme okapat.
 - 
                                2
Omyté lístky rozmarýnu a meduňky posekáme na drobné kousky. Jogurt dáme do mísy, přidáme olej, vejce, všechna zrníčka z vanilkového lusku a ručním elektrickým šlehačem vše prošleháme, až budeme mít hladkou směs. V druhé míse si promícháme hladkou mouku se špetkou soli, jedlou sodou, špetkou muškátového oříšku a cukrem. Pak přidáme posekané bylinky. Postupně do jogurtové směsi přidáváme sypkou směs a ručním elektrický šlehačem vše vyšleháme na hladké těsto. Do těsta přimícháme brusinky, pak těsto nalijeme do připravené formy.
 - 
                                3
Chlebíček pečeme přibližně 45 minut dozlatova.
 - 
                                4
Než se korpus upeče, připravíme si jogurtovou polevu: do mísy dáme jogurt, tekutý akátový med a prosátý moučkový cukr. Vše vyšleháme na hladkou polevu.
 - 
                                5
Upečený chlebíček necháme trochu vychladnout, pak ho z formy vyklopíme a na několika místech ho propícháme párátkem a pokapeme rumem.
 - 
                                6
Povrch vychladlého chlebíčku polijeme polevou, nakrájíme na plátky a servírujeme.