Věnec Paříž-Brest

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 120 g Máslo čerstvé
  • 90 g Čokoláda hořká
  • 15 g Máslo čerstvé
  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 ml Voda pitná
  • 450 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 kávová lžička Sirup Golden
  • 2 kávová lžička Mléko plnotučné
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Martell cognac
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • 1 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 788 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 65 g
  • Sodík 75 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 329.2 mg
  • Draslík 163.5 mg
  • Vláknina 4448.4 mg
  • Vitamín A 4448.4 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 40 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnci zahřejeme máslo a vodu, odstavíme a přimícháme mouku, až se směs začne lepit na stěny hrnce. Přidáme vejce, jedno po druhém a vypracujeme hladké těsto.

  • 2

    Plech vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou, do mouky vyznačíme kruh o průměru 17,5 cm. Vrchovaté lžíce těsta přendáme do kruhu tak, aby 10 kopečků těsta vytvořilo věnec.

  • 3

    Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 40 minut, potom troubu vypneme a věnec v ní necháme ještě 15 minut. Hotový necháme vychladnout. Věnec rozřízneme vodorovně na poloviny.

  • 4

    Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku, přidáme koňak a lžící naplníme spodek věnce. Přiklopíme horním dílem věnce.

  • 5

    Čokoládovou polevu připravíme v rendlíku nebo vodní lázni z nalámané čokolády, másla, sirupu a mléka. Lžící ji pečlivě naneseme na povrch věnce, aby měl hladký povrch. Ihned podáváme nebo necháme v chladu.

Komentáře k receptu