Bramborový koláč se slaninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Anglická slanina
  • 1000 g Brambory
  • 350 g Listové těsto
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 6 g Petržel - nať
  • 4 g Pažitka
  • 80 g Šalotka
  • 6 g Tymián čerstvý
  • 150 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 4 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 771 kcal
  • Sacharidy 69 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 269 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 129.8 mg
  • Draslík 1182.9 mg
  • Vláknina 15950 mg
  • Vitamín A 15950 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 36.6 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory oloupeme a pokrájíme na tenká kolečka. Šalotku a česnek taktéž oloupeme a pokrájíme na drobné kousky, slaninu na úzké proužky. Bylinky nasekáme.

  • 2

    Zapékací formu vymažeme máslem. Těsto rozdělíme na dvě části, každou vyválíme na plát. Jeden plát vytvoříme trochu větší, než je zapékací forma. Vyložíme jím formu, posypeme vrstvou brambor, osolíme, opepříme a posypeme slaninou, cibulí, česnekem a bylinkami.

  • 3

    Postup opakujeme do spotřebování všech surovin. Překryjeme druhým plátem těsta. Okraje pevně spojíme a povrch potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 225 °C 75 minut.

  • 4

    Upečený koláč vyjmeme z trouby, na vrchní straně vykrojíme kolo do těsta, které vyjmeme. Nalijeme dovnitř smetanu.

  • 5

    Přiklopíme odkrojeným těstem a necháme ještě 15 minut zapékat.

Komentáře k receptu