Husí polévka z Bambergu
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
 - 70 g Křen
 - 200 g Celer bulvový
 - 800 g Husí drůbky
 - 40 g Mouka pšeničná hladká
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Petržel kořen
 - 3 ks Jalovec
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 špetka Muškátový oříšek
 - 1 špetka Zázvor mletý
 - 5 dl Víno červené
 - 8 dl Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Víno bílé
 - 2 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Pepř černý celý
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 polévková lžíce Celer - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 732 kcal
 - Sacharidy 34 g
 - Tuky 111 g
 - Sodík 860 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 35.4 mg
 - Draslík 686.9 mg
 - Vláknina 10079.3 mg
 - Vitamín A 10079.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 83.8 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 31.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku, kterou postupně zalijeme 1 litrem husího bujonu a pomalu přivedeme k varu. Ochutíme solí, muškátovým oříškem a zázvorem.
 - 
                                2
Očištěný a omytý křen jemně nastrouháme a smícháme v misce s 2 lžícemi bílého vína, 2 lžícemi zakysané smetany a 3 lžícemi šlehačky. Směs dobře promícháme a pomalu ji přidáme do vroucí polévky, necháme 1 - 3 minuty přejít varem a podáváme.
 - 
                                3
Husí bujon [29083]:
 - 
                                4
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
 - 
                                5
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
 - 
                                6
V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
 - 
                                7
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
 - 
                                8
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.