Spreewaldské okurky se slaninou
Suroviny
- 100 g Slanina vepřová
 - 300 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Okurka salátová
 - 1 hrst Kopr čerstvý
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Ocet vinný
 - 1 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 468 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 275 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 105.5 mg
 - Draslík 515.7 mg
 - Vláknina 4397.3 mg
 - Vitamín A 4397.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13.3 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Okurky oloupeme, rozpůlíme podélně, odstraníme semínka a poté nakrájíme na plátky silné cca 1cm. Slaninu bez kůže pokrájíme na nudličky. Oloupanou cibuli najemno nasekáme.
 - 
                                2
Rozehřejeme máslo a orestujeme na něm cca 5min slaninu s cibulí. Přidáme okurky, ochutíme solí, pepřem a dalších cca 5min osmahneme. Zaprášíme moukou, cukrem a promícháme. Vlijeme smetanu a zvolna zahříváme. Nezakryté povaříme 15min. Dochutíme octem, solí, posypeme nasekaným koprem a můžeme podávat.
 - 
                                3
Okurky jsou vhodné jako příloha např. ke smažené rybě nebo masu.