Okurková polévka z Dolního Saska

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 20 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 3 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Okurka salátová
  • 1 hrst Kopr čerstvý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 0.5 l Vývar zeleninový
  • 2 dl Zakysaná smetana
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.7 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 434 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 997 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 42 g
  • Cholesterol 132.8 mg
  • Draslík 534.5 mg
  • Vláknina 6675.8 mg
  • Vitamín A 6675.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15.9 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Okurku omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Kopr opláchneme pod vodou a otrháme z něj jemné snítky. Cibuli oloupeme, nasekáme na jemno. V misce rozšleháme žloutek se zakysanou smetanou.

  • 2

    V hrnci rozehřejeme máslo, krátce na něm podusíme pokrájenou cibuli, pak zaprášíme moukou a za stálého míchání osmažíme. Přilijeme vývar, přidáme rozkrájenou okurku, 5 minut vaříme. Hhrnec odstavíme a necháme 10 minut chladnout.

  • 3

    Ochlazenou polévku ochutíme cukrem, pepřem, solí, přimícháme žloutek se smetanou a kopr, polévku krátce prohřejeme na ohni.

  • 4

    Krutony: bílý chléb nakrájíme na kostičky, za stálého obracení je osmažíme v pánvi na rozpáleném oleji.

  • 5

    Polévku nalijeme do misek a podáváme s chlebovými krutony.

Komentáře k receptu