Dort vídeňský

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 16

Suroviny

  • 500 g Mandle
  • 250 g Máslo čerstvé
  • 80 g Strouhanka
  • 330 g Cukr moučkový
  • 225 g Čokoláda na vaření
  • 115 g Čokoláda na vaření
  • 125 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 kávová lžička Kokosová smetana
  • 8 ks Vejce slepičí
  • 1 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Želé rybízové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 566 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 80 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 150 mg
  • Draslík 290.3 mg
  • Vláknina 10851 mg
  • Vitamín A 10851 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 8.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čokoládu na vaření rozlámeme do menšího hrnku na malé kousky, hrnek s čokoládou vložíme do větší nádoby a necháme rozpouštět, mícháme do hladka. Poté odstavíme z plotny, necháme vychladnout. Do misky vložíme změklé máslo a kuchyňským šlehačem s metlami ho vyšleháme do pěny. K máslové pěně vlijeme rozpuštěnou čokoládu, přidáme a vmícháme ještě 4 kávové lžičky cukru a šleháme dál. Rozklepneme si vejce, do pěny přidáme 3 celá vejce a 5 žloutků. Zbylých 5 bílků odložíme stranou. Umeleme mandle, v misce je promícháme s práškem do pečiva a se strouhankou, mandlovou směs po lžících přidáváme do pěny a vmícháváme. Ze zbylých bílků a zbytku cukru vyšleháme tuhý sníh, po lžících ho přidáváme do vznikajícího těsta, mícháme.

  • 2

    Připravíme dortovou formu o průměru 26 centimetrů, vymažeme tukem, vysypeme moukou. Předehřejeme troubu na 180 °C, pečeme přibližně 70 minut. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout při pokojové teplotě. Do malého hrnku vložíme rybízové želé, přidáme 3 lžíce vody, povaříme. Rozvařenou rybízovou směsí potřeme horní část i boky dortu.

  • 3

    Vyrobíme polevu - do vodní lázně vložíme menší hrnek, vlijeme do něj kokosovou smetanu a nalámeme na kousky čokoládu, rozpustíme. Dort přelijeme polevou a až ztuhne, šlehačkou v cukrářském sáčku dozdobíme.

Komentáře k receptu