Marmeláda z cedrátových citronů

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 220 minut
Počet porcí: 104

Suroviny

  • 2 ks Citrony
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 kg Cukr krupice
  • 1 kg Cedrát
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 75 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 1 mg
  • Bílkoviny 0 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 3.2 mg
  • Vláknina 180.8 mg
  • Vitamín A 180.8 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.5 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Abychom zbavili cedrátové citrony nečistot, ponoříme je na několik minut do vody. Očištěné cedrátové citrony vložíme do hrnce, přilejeme vodu (jen tolik, aby cedrátové citrony byly ponořené). Hrnec zakryjeme pokličkou a vaříme na slabém plameni cca 90 minut do měkka. Cedrátové citrony vytáhneme z vody, po vychladnutí je rozpůlíme a nad hrnce vymačkáme opatrně šťávu tak, aby dužina i jadérka napadaly do hrnce. Na silném plameni přibližně hodinu povaříme, poté přecedíme do mísy.

  • 2

    Z běžných citronů okrájíme kůru, společně s kůrou z cedrátových citronů ji nakrájíme na nudličky. Nakrájenou kůru, cukr i vývar z citronů na silném plameni vaříme asi 30 minut. Během závěrečných patnácti minut neustále mícháme. Uděláme želírovací zkoušku (marmeláda má v době želírovaní teplotu mezi 103°C až 104°C), je-li v pořádku, plníme ji do sklenic.

Komentáře k receptu