Švýcarské sýrové fondue

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 25 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Chléb konzumní
  • 600 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 stroužek Česnek
  • 0.5 l Víno bílé
  • 0.2 l Griotka
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 4 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1189 kcal
  • Sacharidy 82 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 7 mg
  • Bílkoviny 52 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 135 mg
  • Draslík 97 mg
  • Vláknina 136.5 mg
  • Vitamín A 136.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.1 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nádobu na fondue vytřeme česnekem, nalijeme do ní bílé víno, nad plamenem zahřejeme a za stálého míchání nasypeme nastrouhaný sýr. Mícháme tak dlouho, až se sýr téměř rozpustí. Potom přidáme Solamyl rozpuštěný v troše vína, třešňovice a citronové šťávy a za stálého míchání přivedeme k varu. Nakonec přisypeme špetku pepře a muškátového oříšku.

  • 2

    Kotlík na fondue přeneseme na jídelní stůl, kde již máme připravený vařič s plamenem. Plamen regulujeme tak, aby obsah kotlíku neustále bublal. Do nádoby namáčíme na kostičky nakrájený chléb, nabodnutý na speciální vidličky.

  • 3

    Každou třetí kostku chleba nejdříve namočíme ve sklence s třešňovicí, poto teprve v kotlíku s fondue.

Komentáře k receptu