Dervišova lahůdka - libanonská specialita

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Brambory
  • 250 g Cuketa
  • 250 g Lilek
  • 100 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
  • 400 g Jehněčí maso mleté
  • 350 ml Hovězí vývar základní
  • 3 ks Cibule
  • 3 ks Rajčata
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Hřebíček mletý
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1.13 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 516 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 367 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 73 mg
  • Draslík 1095.8 mg
  • Vláknina 12760.5 mg
  • Vitamín A 12760.5 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 33.3 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zeleninu omyjeme. Cuketu a lilek nakrájíme na plátky, lilek nasolíme a necháme půl hodiny odležet. Poté jej opláchneme, necháme okapat. Rajčata spaříme, zchladíme a oloupeme. Vnitřky vybereme lžičkou a dužninu nakrájíme. Cibuli a brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Maso smícháme s moukou, opečeme na dvou lžících oleje, dle chuti osolíme, okořeníme mletým muškátovým oříškem a hřebíčkem.

  • 2

    Zapékací mísu vymastíme lžíci oleje, jednotlivé druhy zeleniny střídavě navrstvíme do zapékací mísy tak, aby se vždy mírně překrývaly. Poslední vrstva bude masová a vše zalijeme vývarem. Dusíme přikryté v troubě předehřáté na 220 °C půl hodiny. Pokrm poté odklopíme a pečeme dalších 30 minut. Na závěr posypeme pokrm nastrouhaným sýrem a zapečeme v troubě, dokud se sýr neroztaví.

Komentáře k receptu