Noky s pestem a olihněmi
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 871 kcal
 - Sacharidy 116 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 1147 mg
 - Bílkoviny 29 g
 - Uhlovodany 62 g
 - Cholesterol 236.1 mg
 - Draslík 1195.5 mg
 - Vláknina 16387.5 mg
 - Vitamín A 16387.5 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 42.5 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory uvaříme a oloupeme. Na vál prosijeme mouku, uprostřed uděláme důlek a dáme do něho sítem protlačené brambory. Přidáme vejce a špetku soli, ze všech ingrediencí vypracujeme dostatečně pevné těsto.
 - 
                                2
Válečkem ho rozválíme na plát o tloušťce asi 3 mm a ozubeným kolečkem z něho vykrájíme kolečka (nebo oválky). Doprostřed každého kolečka nebo oválku dáme trochu pesta, těsto přes ně přehneme a vidličkou stiskneme okraje. Hotové noky klademe na vál tak, aby se navzájem nedotýkaly.
 - 
                                3
Připravíme omáčku. Olihně pokrájíme na kousky. Oloupeme česnek a šalotku a jemně nasekáme. Bazalku a petrželku nasekáme.
 - 
                                4
Do pánve nalijeme olej a osmažíme na něm nasekanou šalotku a česnek. Přidáme olihně a 2-3 minuty je smažíme. Trochu osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem, přilijeme bílé víno a necháme ho zprudka vyvařit. Přisypeme nasekanou petrželku a bazalku. V hrnci uvedeme do varu dostatečné množství vody, osolíme ji a dáme do ní vařit plněné noky. Jakmile vyplavou na povrch, vyndáme je děrovanou lžící, přelijeme připravenou omáčkou a horké podáváme.