Dušené krevetové kuličky s rybím dipem
Suroviny
- 200 g Rýže Basmati
 - 200 g Krevety tygří - loupané
 - 10 g Zázvor celý
 - 1 kávová lžička Chilli papričky - vločky
 - 1 kávová lžička Chilli koření mleté
 - 1 ks Limetka
 - 1 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Asijská omáčka
 - 6 polévková lžíce Omáčka rybí
 - 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 112 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 1 g
 - Sodík 804 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 52.5 mg
 - Draslík 67.6 mg
 - Vláknina 2478.2 mg
 - Vitamín A 2478.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.4 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Krevetám odstraníme hlavičky, nožem lehce nařízneme hřbety a odstraníme černou žilku. Pak krevety dobře omyjeme pod tekoucí vodou. Čerstvý zázvor oloupeme a nastrouháme. Chilli papričky rozpůlíme, zbavíme semen, propláchneme pod tekoucí vodou a pokrájíme nadrobno. Omytý koriandr drobně pokrájíme.
 - 
                                2
Připravíme si náplň. V misce si smícháme rozmačkané krevety s asijskou omáčkou a zázvorem.
 - 
                                3
Vychladlou uvařenou rýži rozdělíme na 12 dílků a pomocí mokrých rukou z ní uhněteme kuličky. Do každé uděláme důlek, vložíme lžičkou náplň a kuličku uzavřeme. Takto upravené kuličky poskládáme do bambusových košíčků (3 ks do jednoho košíčku) a každou kuličku posypeme špetkou chilli koření.
 - 
                                4
Do woku nalijeme vodu do výšky 2 cm a přivedeme k varu. Košíčky usadíme do woku, zakryjeme poklicí a dusíme při mírné teplotě 15 minut, po této době vyměníme spodní košíček za vrchní a dusíme dalších 15 minut.
 - 
                                5
Na dip si smícháme rybí omáčku s limetkovou šťávou, chilli papričkami a posekaným koliandrem.
 - 
                                6
Krevetové kuličky podáváme s dipem.