Jehněčí kýta pečená se zeleninou
Suroviny
- 800 g Brambory
 - 800 g Rajčata
 - 50 g Sýr Parmezán
 - 50 g Strouhanka
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Chilli paprička sušená
 - 4 ks Cibule červená
 - 0.5 hrst Tymián čerstvý
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 5 stroužek Česnek
 - 1 kg Jehněčí kýta
 - 5 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 950 kcal
 - Sacharidy 64 g
 - Tuky 51 g
 - Sodík 565 mg
 - Bílkoviny 62 g
 - Uhlovodany 64 g
 - Cholesterol 173.5 mg
 - Draslík 2273.2 mg
 - Vláknina 27977.2 mg
 - Vitamín A 27977.2 mg
 - Vitamín B6 1.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 74.2 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupeme brambory a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli nakrájíme na osminky. Rajčata omyjeme a rozkrojíme na plátky. Tymián opláchneme a lístky otrháme.
 - 
                                2
Troubu rozpálíme na 180 °C. Pekáč vymažeme olejem a rozložíme do něj brambory, rajčata a cibuli. Posypeme polovinou tymiánu, solí a pepřem. Maso ze všech stran osolíme a opepříme. Do kýty uděláme špičatým nožem několik kapsiček a vpíchneme do nich na nudličky nakrájený česnek.
 - 
                                3
Citron důkladně omyjeme, kůru nastrouháme najemno a šťávu vymačkáme. Chilli papričku rozdrtíme najemno a smícháme s 2 lžícemi olivového oleje, citronovou kůrou a šťávou. Touto směsí potřeme maso a položíme ho do pekáče na zeleninu. Pečeme na střední liště trouby cca 75 minut. Poté smícháme strouhanku se zbytkem oleje a nastrouhaným parmezánem, směs navrstvíme na maso a zapečeme ještě 15 minut dohněda.
 - 
                                4
Hotové maso nakrájíme na plátky, společně se zeleninou rozdělíme na talíře, posypeme zbytkem tymiánu a ihned podáváme.