Polévka ze šalotky
Suroviny
- 100 g Brambory
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 40 g Sýr Parmezán
 - 1 g Bobkový list
 - 300 g Šalotka
 - 200 g Špenát listový čerstvý
 - 2 g Tymián čerstvý
 - 300 ml Smetana 16% (pochoutková)
 - 1000 ml Vývar zeleninový
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Chilli koření mleté
 - 5 stroužek Česnek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 463 kcal
 - Sacharidy 42 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 1439 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 39 g
 - Cholesterol 57.8 mg
 - Draslík 1008.3 mg
 - Vláknina 8523.8 mg
 - Vitamín A 8523.8 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 40.8 mg
 - Vitamín E 2.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Šalotku oloupeme společně s česnekem. Tři stroužky a všechnu šalotku pokrájíme na drobné kousky. Rozpálíme 15 g másla a osmahneme na něm česnek a šalotku. Smažíme 4 minuty.
 - 
                                2
Brambory oloupeme a pokrájíme na drobné kostičky. K cibuli přidáme koření, brambory a vývar. Uvedeme k varu a vaříme 20 minut. Poté vmícháme 200 ml smetany a znovu uvedeme k varu. Vyjmeme koření a polévku rozmixujeme. Ochutíme solí a pepřem.
 - 
                                3
Na zbytku rozpáleného másla osmahneme zbývající česnek. Přidáme špenát, chilli, zbytek smetany a dusíme 5 minut. Osolíme, opepříme a odstavíme z plotny.
 - 
                                4
Sýr nastrouháme a vmícháme do omáčky. Hotovou polévku servírujeme přelitou lžící omáčky ze špenátu.