Šumavský pstruh v aspiku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 51 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 170 g Okurky
  • 35 g Želatina
  • 2 kávová lžička Ocet kvasný lihový
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Kmín celý
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.25 ks Celer bulvový
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Pstruh
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 1 ks Lanýž
  • 5 ks Pepř černý celý
  • 6 ks Pepř černý celý
  • 1 ks Petržel kořen
  • 3 špetka Pepř bílý
  • 2 l Voda pitná
  • 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 8 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Hellmann's Majonéza originál
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 820 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 218 g
  • Sodík 1278 mg
  • Bílkoviny 73 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 227.5 mg
  • Draslík 1683.2 mg
  • Vláknina 14925.9 mg
  • Vitamín A 14925.9 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 109.4 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mrkev s kouskem celeru a petržele očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky, oloupanou cibuli rozkrojíme na polovinu, zeleninu dáme do hrnce, přilijeme 1,5-2 litru vody, přidáme sůl, celý pepř, kmín a vaříme 10 minut. Očištěného, vykuchaného a omytého pstruha vložíme po 10 minutách do vroucí vody se zeleninou. Vaříme ho pomalu přibližně 10-15 minut. Uvařeného pstruha opatrně vyjmeme, necháme okapat a dáme na mísu.

  • 2

    V rendlíku si namočíme želatinu v 8 dl vody na 5 minut. Poté do želatiny přidáme 1-2 lžičky octa, 1-2 lžičky cukru, 0,5 lžičky soli, bobkový list, celý černý pepř a nové koření. Želatinu za stálého míchání přivedeme k varu a hned rendlík odstavíme z plotny. Chuť želatiny by měla být mírně sladkokyselá. Přecezenou necháme vychladnout a během chladnutí pomocí potravinářského štětce větší vrstvou želatiny natřeme pstruha nejdříve z jedné strany – necháme zatuhnout asi 5 minut, pstruha dáme do podlouhlé úzké formy a želatinou potřeme druhou stranu. Omyté a osušené čerstvé okurky nakládačky (bez semínek) nakrájíme na tenké nudličky. Očištěné lanýže nakrájíme též na velmi tenké nudličky a pokrájenými ingrediencemi obložíme pstruha. Pak pstruha přelijeme zbývajícím rosolem a necháme zatuhnout několik hodin.

  • 3

    Před podáváním si vyšleháme smetanu, je-li hustá, zapracujeme do ní majonézu a ochutíme bílým pepřem. Pstruha v aspiku vyklopíme, naporcujeme, každou porci polijeme několika lžícemi majonézové omáčky a podáváme.

Komentáře k receptu