Biryani s kešu
Suroviny
- 250 g Brambory rané
 - 225 g Hrášek
 - 100 g Ořechy Kešu
 - 10 g Zázvor mletý
 - 65 g Kari pasta
 - 500 g Rýže Basmati
 - 250 g Řecký jogurt
 - 300 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Květák
 - 6 ks Kardamom
 - 3 ks Anýz celý
 - 2 ks Skořice celá
 - 2 špetka Šafrán
 - 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 4 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 452 kcal
 - Sacharidy 76 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 156 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 70 g
 - Cholesterol 4.7 mg
 - Draslík 973 mg
 - Vláknina 39561.2 mg
 - Vitamín A 39561.2 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 80.8 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rýži vaříme podle návodu.
 - 
                                2
Brambory nakrájíme na kostičky. Květák rozebereme na růžičky.
 - 
                                3
Cibuli rozkrojíme na půlky a nakrájíme na plátky. Smažíme je 8 minut, poté přidáme zázvor a další dvě minuty smažíme. Vmícháme kari pastu a celá koření a po minutě i brambory a květák. Zalijeme vodou a 7 minut dusíme.
 - 
                                4
Vmícháme jogurt, sůl a hrášek.
 - 
                                5
Šafrán smícháme se 3 lžícemi horké vody (například z rýže) a dobře promícháme. Toto přidáme ke slité rýži a dobře promícháme.
 - 
                                6
Kešu opečeme nasucho v pánvi.
 - 
                                7
Do pekáčku dáme šafránovou rýži, na to kari směs, kešu a pečeme 45 minut na 180 °C.
 - 
                                8
Podáváme posypané koriandrem.