Lilek pečený na grilu s medovou omáčkou s miso a sezamem
Suroviny
- 2 ks Lilek
 - 2 ks Česnek
 - 2 polévková lžíce Med včelí
 - 1.5 polévková lžíce Omáčka sójová
 - 2 polévková lžíce Sezam - semena
 - 4 polévková lžíce Sójová pasta Miso
 - 2 polévková lžíce Zázvor mletý
 - 1.5 polévková lžíce Ocet jablečný
 - 1 polévková lžíce Hořčice Dijonská
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 179 kcal
 - Sacharidy 30 g
 - Tuky 7 g
 - Sodík 753 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 506.5 mg
 - Vláknina 14603 mg
 - Vitamín A 14603 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.3 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omáčku připravíme tak, že smícháme med, miso, hořčici, nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek, sójovou omáčku a ocet a vyšleháme dohladka.
 - 
                                2
Při pokojové teplotě necháme 30min odpočinout.
 - 
                                3
Poté medovou omáčku smícháme se sezamovými semínky.
 - 
                                4
Lilky po celém povrchu propícháme vidličkou a pečeme na venkovním grilu nad středně žhavým uhlím cca 15min, dokud nebudou osmahlé. Mezitím pravidelně obracíme. Necháme cca 10min vychladnout, rozkrojíme podélně napůl a dužinu nařízneme síťovým vzorem hlubokým cca 1cm. Potřeme omáčkou a glazovanou stranou dolů grilujeme dalších 5min doměkka.
 - 
                                5
Lilky podáváme teplé, pokapené medovou omáčku s miso.
 - 
                                6
Vhodné např. jako příloha ke grilovanému masu.