Řecká pita s mletým masem
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
- 450 g Skopová plec
- 50 g Sýr Parmezán
- 500 g Těstoviny Fusilli - tříbarevné
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Rajčata
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 dl Víno bílé
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1228 kcal
- Sacharidy 102 g
- Tuky 73 g
- Sodík 466 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 102 g
- Cholesterol 129.8 mg
- Draslík 165 mg
- Vláknina 1956.6 mg
- Vitamín A 1956.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 57.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Nejdříve připravíme náplň do pity. Drobně nakrájenou cibuli usmažíme na másle dozlatova. K cibuli přidáme mleté skopové nebo vepřové maso, promícháme s cibulkou, přilijeme 1 dl vína a oloupané pokrájené rajče, osolíme a opepříme. Dusíme 30 minut pod pokličkou. 
- 
                                2Když je maso měkké, odstavíme ho z plotny a k němu přimícháme nastrouhaný parmezán, rozšlehané 1 vajíčko, drobně nakrájená 2 vajíčka uvařená natvrdo a jemně nasekanou petrželku. Nakonec přidáme 3 lžíce strouhanky a vše dobře promícháme. 
- 
                                3Máme připravené tenké plátky těsta na pitu o velikosti 15x30 cm. 
- 
                                4Každý plát potřeme rozpuštěným máslem a na každý naneseme 1 lžíci masové směsi a rozetřeme tak, aby okraj delší strany zůstal asi 2 cm prázdný. 
- 
                                5Kratší strany plátu přehneme dovnitř (tím zabráníme vytékání směsi při pečení)a po delší straně pitu zavineme jako palačinku. 
- 
                                6Pekáč vytřeme máslem, naskládáme do něj těsně vedle sebe masové závitky, pokapeme zbylým rozpuštěným máslem a vložíme do dobře vyhřáté trouby. 
- 
                                7Pečeme přibližně 25 minut při 175 °C. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        