Grilované tuňákové steaky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 112 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 120 g Máslo čerstvé
  • 250 g Olej olivový
  • 2000 g Tuňák obecný
  • 200 g Petržel - nať
  • 200 g Červená řepa
  • 1000 g Fenykl čerstvý
  • 50 g Kapary
  • 120 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 651 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 44 g
  • Sodík 346 mg
  • Bílkoviny 51 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 96.4 mg
  • Draslík 1146 mg
  • Vláknina 9000 mg
  • Vitamín A 9000 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 50.1 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve připravíme barevné oleje. Do dvou kastrolků rozdělíme olivový olej, do jednoho vsypeme na drobné kousky pokrájenou syrovou oloupanou červenou řepu, do druhého pak nakrájenou čerstvou petrželovou nať. Kastrolky postavíme na mírný oheň a 1,5 hodiny zahříváme, teplota ale nesmí překročit 70 °C. Každý olej zvlášť pak na jemno rozmixujeme, přecedíme přes jemný cedník a osolíme. Získáme tak jeden zelený a jeden červený olej.

  • 2

    Čerstvý fenykl nakrouháme na jemné plátky, kapary nakládané v soli opereme a najemno nakrájíme. Fenykl a kapary pak opečeme na másle, osolíme, přelijeme sladkou smetanou, zredukujeme, rozdělíme na talíře a uložíme v teple.

  • 3

    Čerstvého tuňáka nakrájíme na 200g filetové steaky, osolíme je a na grilu zprudka opečeme 1 minutu z každé strany. Necháme je ve teple (asi 80 °C) na 10 minut odpočinout. Správně ogrilovaný steak z tuňáka má být propečený z každé strany na 2 mm, uprostřed musí zůstat růžový a teplý. Steaky překrojíme napříč a rozložíme na opečený fenykl.

  • 4

    Tuňákové steaky servírujeme pokapané barevnými oleji.

Komentáře k receptu