Smažená polenta s čerstvým rozmarýnem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Polenta
  • 1 ks Rozmarýn čerstvý
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 383 kcal
  • Sacharidy 74 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 1820 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 73 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 240.5 mg
  • Vláknina 14010 mg
  • Vitamín A 14010 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.1 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do 1,5l vroucí vody vsypeme lžíci soli a za stálého míchání zvolna přisypáváme polentu (kukuřičnou mouku.) Mícháme velmi pečlivě, aby se netvořily hrudky.

  • 2

    Po 30-40 minutách se kaše začne odlepovat od stěn kastrolu.

  • 3

    Polentu vyklopíme na prkénko, rozplácneme na placku a necháme vychladnout a ztuhnout.

  • 4

    Potom polentu nakrájíme pomocí režné nitě (jako knedlíky) na proužky 3-4cm široké a 8-9cm dlouhé.

  • 5

    Na rozehřátou pánev vložíme snítku čerstvého rozmarýnu a přelijeme ji olivovým olejem. Když olej začne prskat, přidáme proužky polenty. Smažíme po každé straně asi 5 minut dozlatova.

  • 6

    Můžeme podávat jako přílohu nebo jako samostatný pokrm.

Komentáře k receptu