Máslová dýně s rajčaty, sýrem a těstovinami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 150 g Rajčata
  • 20 g Sýr Čedar
  • 200 g Dýně
  • 250 ml Voda pitná
  • 1.5 kávová lžička Máslo čerstvé
  • 1.5 polévková lžíce Těstoviny
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • 0.5 polévková lžíce Meduňka
  • 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 174 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 73 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 21.1 mg
  • Draslík 538.6 mg
  • Vláknina 2898 mg
  • Vitamín A 2898 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.8 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 50.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve větším rendlíku přivedeme k varu vodu (bez soli), do ní nasypeme drobné těstoviny a uvaříme je podle návodu. Uvařené těstoviny scedíme a uchováme horké.

  • 2

    Z omyté a oloupené dýně (bez zrníček) nakrájíme potřebné množství dužiny na kousky a dáme je do malého hrnce na síťku - pařáčku s vařící vodou. Pod pokličkou dýni vaříme v páře 10 minut.

  • 3

    Mezitím omytá zralá rajčata ponoříme do misky s horkou vodou, po 30 sekundách je vyjmeme, oloupeme, rozkrojíme na poloviny a lžičkou vydlabeme semínka. Dužinu pokrájíme na malé kousky. Do misky si nastrouháme kvalitní tvrdý sýr. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme rajčata, několik pokrájených čerstvých lístků z meduňky, a drobné lístky čerstvého kopru a 1-2 lžíce vody. Rajčata za občasného promíchání podusíme pod pokličkou. Dusíme je přibližně 7-8 minut, až budou kašovitá. Pak k nim přidáme mléko, nastrouhaný sýr a mícháme do doby, až se sýr rozpustí. Nakonec rajčatovou směs a uvařenou dýni rozmixujeme na pyré, přimícháme těstoviny a rozdělíme na porce.

  • 4

    Jednu porci podáváme hned teplou, druhou porci necháme vychladnout, poté ji zamrazíme.

Komentáře k receptu