Sedlácký páj

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 750 g Brambory
  • 120 g Cibule
  • 45 g Máslo čerstvé
  • 45 g Máslo čerstvé
  • 45 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 500 g Mrkev kořen
  • 5 g Sůl
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 40 g Petržel - nať
  • 5 g Paprika mletá sladká
  • 500 g Petržel kořen
  • 60 ml Mléko polotučné
  • 150 ml Mléko polotučné
  • 300 ml Vývar zeleninový
  • 10 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 558 kcal
  • Sacharidy 67 g
  • Tuky 314 g
  • Sodík 1416 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 47 g
  • Cholesterol 33.6 mg
  • Draslík 1803.8 mg
  • Vláknina 31853.8 mg
  • Vitamín A 31853.8 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 217.7 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 42.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nakrájenou petržel a mrkev povaříme 5 minut ve vývaru. Procedíme a vývar uschováme. Do zapékací mísy dáme olej, přidáme zeleninu a polovinu česneku. Pečeme asi 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

  • 2

    Brambory a česnek uvaříme ve slané vodě 15-20 minut doměkka. Procedíme. Přidáme 30 g másla a mléko. Rozmačkáme na bramborovou kaši, osolíme a opepříme.

  • 3

    Petrželová omáčka: v malém hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku

  • 4

    a připravíme světlou jíšku. Přiléváme mléko a vývar a dobře povaříme, až je omáčka hustá. Potom okořeníme petrželkou, solí a pepřem.

  • 5

    Na zeleninu nalijeme omáčku. Pokryjeme ji kaší, rozdělíme zbytky másla a pečeme 20 minut. Ihned podáváme. Pokrm můžeme posypat paprikou.

Komentáře k receptu