Koláč s modrým sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 90 g Sýr Niva (Rokfór)
  • 175 g Sýr smetanový almette
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 125 g Mouka pšeničná hladká
  • 5 g Sůl
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 1 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 452 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 1059 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 159 mg
  • Draslík 92 mg
  • Vláknina 438 mg
  • Vitamín A 438 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.4 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Těsto: smícháme mouku, přidáme sůl, máslo a směs promneme. Přidáme vodu a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a dáme na 30 minut chladit.

  • 2

    Vyválíme těsto, vyložíme s ním formu a na dně je propícháme vidličkou. Těsto překryjeme alobalem a vyplníme fazolemi. Připravený korpus položíme na plech a 15–20 minut pečeme v předehřáté troubě při 220 °C. Na posledních 10 minut odstraníme fazole a alobal.

  • 3

    Náplň: smícháme rozdrcený rokfór se sýrem, přidáme vejce, smetanu, pažitku, dochutíme pepřem a solí. Solíme opatrně, protože rokfór je dost slaný.

  • 4

    Náplň rozetřeme na korpusu, snížíme teplotu v troubě na 180 °C a koláč pečeme asi 30 minut, až je na povrchu dozlatova upečený. Koláč podáváme teplý.

Komentáře k receptu