Pizza s rajčatovo-česnekovým pyré, ančovičkami a černými olivami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 14 g Droždí
  • 400 g Rajčatové pyré Valfrutta
  • 40 ml Voda pitná
  • 100 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Cukr třtinový
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 20 ks Olivy černé
  • 15 ks Ančovičky konzervované
  • 2 špetka Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 stroužek Česnek
  • 1.5 stroužek Česnek
  • 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1.5 polévková lžíce Olej olivový
  • 1.5 polévková lžíce Oregano sušené
  • 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1425 kcal
  • Sacharidy 98 g
  • Tuky 91 g
  • Sodík 12760 mg
  • Bílkoviny 65 g
  • Uhlovodany 47 g
  • Cholesterol 143.4 mg
  • Draslík 1087.1 mg
  • Vláknina 47336.2 mg
  • Vitamín A 47336.2 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1 mg
  • Vitamín E 5.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme těsto na pizzu: do hrnečku si nalejeme vlažnou vodu, rozdrobíme do ní čerstvé kvasnice, 2 špetky mouky, 1/2 lžičky cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme hladkou mouku, promícháme ji s 1/2 lžičkou soli. Do mouky uděláme důlek, nalejeme do něj kvásek, promícháme s moukou, postupně budeme přilévat vlažnou vodu a vařečkou vymícháme hladké těsto. Těsto na pomoučeném válu znovu propracujeme rukama, až bude hladké, pružné. Vložíme ho do mísy, kterou jsme si vytřeli olejem, těsto trošku poprášíme moukou, zakryjeme ho a necháme 25 minut kynout.

  • 2

    Mezitím si předehřejeme troubu na 220°C. Připravíme pyré na potření těsta: do misky dáme rajčatové pyré, utřený česnek, sůl, cukr, olej a čerstvě pomletý černý pepř. Směs dobře promícháme. 2 plechy na pečení si vytřeme olejem.

  • 3

    Filety ančoviček nakládaných v oleji necháme okapat, případně je osušíme. Nakládané černé olivy scedíme ze slaného nálevu, pokud mají pecku - vypeckujeme je. Těsto na pomoučeném válu rozdělíme na 3 díly. Z každého dílu těsta si vytvarujeme bochánek, každý zlehka trošku rozválíme a pak rukama dotvoříme placku o průměru přibližně 25-30cm. Těsto vytlačujeme od středu ke kraji. Poté opatrně položíme pizzy na plechy a podle potřeby je "povytáhneme" Na jeden plech by se měly vejít 2 pizzy. Potřeme celý povrch každé pizzy připraveným pyré, poklademe na ně ančovičky, olivy a posypeme oreganem. Pečeme dozlatova přibližně 20 minut.

  • 4

    Mezitím si pokrájíme na tenké plátky stroužek česneku a přibližně 5 minut před dopečením plátky česneku poklademe na pizzy. Upečenou pizzu servírujeme horkou.

Komentáře k receptu