Kořeněná kokosová rýže s mořským ďasem a hráškem
Suroviny
- 120 g Hrášek
- 230 g Rýže loupaná
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 380 g Mořský ďas
- 200 ml Mléko kokosové
- 0.5 kávová lžička Šafrán
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Chilli paprička sušená
- 1 ks Koriandr čerstvý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 3 polévková lžíce Máta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 530 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 20 g
- Sodík 243 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 69 g
- Cholesterol 23.8 mg
- Draslík 1070.4 mg
- Vláknina 16320.8 mg
- Vitamín A 16320.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 54.1 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V jedné vrstvě rozložíme do zapékací misky kousky mořského ďasa a důkladně pokapeme kořenící pastou, kterou připravíme tak, že nahrubo rozmixujeme citronovou šťávu, olivový olej, listy máty, česnek, šafrán a drcenou čerstvou i sušenou čili papričku. Zapékací misku přikryjeme potravinářskou folií a v lednici necháme 20 minut marinovat.
-
2
Potom postupně opékáme kousky ryby v hrnci na silném ohni 3-4 minuty ze všech stran dozlatova a udržujeme je teplé.
-
3
Do stejného hrnce přidáme zbylou marinádu a cibuli a na mírném ohni mícháme 5 minut, aby cibule změkla. Potom vmícháme rýži, promícháme, aby se rýže obalila marinádou, přidáme kokosové mléko, rajčata, přiklopíme a 15 minut dusíme. Vmícháme hrášek, sůl, pepř, na rýži rozložíme kousky ryby, přikryjeme alobalem a na velmi slabém ohni zahříváme 5 minut.
-
4
Rozdělíme na talíře a nazdobené kolečky citronu a koriandrem servírujeme.