Rizoto zeleninové s chřestem
Suroviny
- 50 g Hrášek
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 200 g Rýže loupaná
 - 30 g Sýr Parmezán
 - 10 g Petržel - nať
 - 10 g Bazalka
 - 100 g Fazolové lusky zelené
 - 10 g Estragon
 - 150 g Chřest zelený
 - 10 g Roketa
 - 750 ml Masový vývar
 - 2 ks Artyčoky
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Šalotka
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 5 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 660 kcal
 - Sacharidy 120 g
 - Tuky 103 g
 - Sodík 1337 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 118 g
 - Cholesterol 11.1 mg
 - Draslík 2514.4 mg
 - Vláknina 64872 mg
 - Vitamín A 64872 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 98.9 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Chřest omyjeme, oloupeme jeho dolní část a pokrájíme chřestové výhonky na kousky. Hlavičky chřestu dáme stranou. Odřízneme tvrdé špičky listů z artyčoků, rozčtvrtíme artyčoky a vložíme je do vody s citronovou šťávou. Omyjeme mrkev, oškrábeme ji a pokrájíme na kostičky. Šalotku oloupeme a nasekáme nadrobno. Odkrojíme oba konce z fazolek a pokrájíme je na stejně velké kousky.
 - 
                                2
Do hrnce vlijeme olej a zahřejeme. Vhodíme na něj šalotku a necháme ji zesklovatět. Postupně vkládáme a opékáme zeleninu, jenom hrášek a hlavičky chřestu ponecháme stranou.
 - 
                                3
Přisypeme rýži, osolíme a opepříme.
 - 
                                4
V dalším hrnci přivedem k varu masový vývar. Asi čtvrtinu vroucího vývaru vlijeme do zeleninovo-rýžové směsi. Vaříme asi 20 minut. Přiléváme další vývar a mícháme. Nakonec po 10 minutách přidáme i hrášek a hlavičky chřestu. Jakmile rýže vsákne tekutinu, je rizoto hotové.
 - 
                                5
Nakonec před podáváním rizoto posypeme nastrouhaným parmezánem a nadrobno nasekanými bylinkami, bazalkou, petrželkou, estragonem a roketou.