Italské risotto s dýní
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
- 50 g Morek
- 150 g Rýže carnaroli
- 50 g Sýr Parmezán
- 300 g Dýně
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Muškátový oříšek
- 1 ks Cibule
- 3 špetka Pepř citronový
- 1 l Vývar zeleninový
- 2 dl Víno bílé
- 0.5 dl Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 628 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 35 g
- Sodík 1619 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 34 mg
- Draslík 675.6 mg
- Vláknina 6204.3 mg
- Vitamín A 6204.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.6 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži (nejlépe Carnaroli, Arborio nebo Volano) dobře promyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat.
-
2
Očistíme malou cibuli a pokrájíme ji nadrobno. Dýni omyjeme, rozkrojíme a zbavíme semínek. Oloupanou dýni nastrouháme na hrubém struhadle. Dáme ji do hrnce s 1 dl vody, 0,5 lžičkou soli a pod poklicí ji dusíme 10–15 minut doměkka. Podušenou ochutíme citrónovým pepřem.
-
3
V pánvi rozehřejeme 50 g másla s hovězím morkem. Přidáme cibuli a zpěníme ji. Když cibule začne sklovatět, přisypeme rýži. Za stálého míchání rýži restujeme, necháme zesklovatět a když je průhledná, přilijeme víno a za stálého míchání povaříme. Zakryjeme poklicí a při mírné teplotě rýži dusíme 15 minut.
-
4
Poté přilijeme tolik zeleninového vývaru, kolik ho rýže vstřebá. Přidáme sůl a pepř. Vývar budeme přilévat postupně a za stálého míchání vždy, jakmile je rýže suchá. Rýže musí být zalitá. Rýži vaříme 20–25 minut a celou dobu rýži promícháváme. Krátce před dovařením přimícháme do rýže rozvařenou dýni, muškátový oříšek, nastrouhaný parmezán a 20 g másla. Rýže by měla být uvařená na skus, ale musí mít krémovitou konzistenci.