Rýžový pilaf pro alergiky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 225 g Rýže Basmati
  • 50 g Tymián čerstvý
  • 50 g Petržel - nať
  • 115 g Rýže indiánská
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 l Vývar zeleninový
  • 2 polévková lžíce Olej kukuřičný
  • 3 polévková lžíce Rozinky tmavé
  • 2 polévková lžíce Brusinky sušené
  • 3 polévková lžíce Oříšky piniové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 327 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 826 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 3 mg
  • Draslík 508.9 mg
  • Vláknina 8513.3 mg
  • Vitamín A 8513.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 40.5 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do většího hrnce vlijeme 300 ml vývaru, počkáme, dokud nezačne vřít a poté do něj vsypeme divokou rýži. Zakryjeme hrnec poklicí, ztlumíme teplotu a vaříme 50 minut, než rýže změkne a vsákne tekutinu.

  • 2

    Oloupeme cibuli a česnek a nasekáme nadrobno. V pánvi si zahřejeme olej. Vhodíme na něj cibuli, česnek, pokrájený celer a smažíme, dokud vše nezměkne, nesmí ale zhnědnout, tedy asi 3 minuty.

  • 3

    Do pánve přidáme rýži basmati a mícháme, aby se všechna zrníčka obalila v tuku. Přidáme lístky tymiánu a zalijeme zbytkem vývaru. Ztlumíme teplotu, vložíme bobkový list, přidáme rozinky, brusinky, sůl a pepř. Zakryjeme a necháme probublávat, dokud rýže nevsákne všechnu tekutinu. To potrvá asi 12 minut. Poté pánev odstavíme.

  • 4

    Jakmile se dovaří divoká rýže, vložíme ji k rýži basmati a přidáme nasekanou petrželovou nať a semena pinie. Promícháme a podáváme.

Komentáře k receptu