Rizoto po italsku s chřestem a žlutou dýní
Suroviny
- 250 g Dýně
 - 200 g Chřest bílý
 - 250 g Rýže Arborio
 - 100 g Sýr Parmezán
 - 200 ml Víno bílé
 - 720 ml Vývar zeleninový
 - 1 ks Cibule
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 566 kcal
 - Sacharidy 73 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 1363 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 73 g
 - Cholesterol 23.2 mg
 - Draslík 663.8 mg
 - Vláknina 8704.5 mg
 - Vitamín A 8704.5 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 24.3 mg
 - Vitamín E 2.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Žlutou dýni omyjeme, osušíme, rozkrojíme, odstraníme z ní semínka i s vlákny, dýní oloupeme a nakrájíme na kostičky přibližně 1x1cm. Omytý bílý čerstvý chřest oloupeme, odkrojíme přibližně 4cm tvrdší spodní část a nakrájíme ho kromě hlaviček na malé kousky jako dýní. Očištěnou cibuli drobně pokrájíme.
 - 
                                2
Ve větším hrnci rozehřejeme olej, na něm zpěníme cibuli, přidáme rýži a za stálého promíchávání rýži opékáme s cibulkou 3 minuty. Pak přilijeme 200ml bílého vína, promícháme a vaříme jen 1 minutu, doložíme kostičky dýně a drobné posekané lístky z tymiánu. Postupně k rýži za občasného promíchání přilijeme 200-300ml zeleninového vývaru a vaříme do doby, až se vývar vsákne. Postupně budeme po chvilkách a po naběračkách přilévat vývar, vždy, když se naběračka vývaru vstřebá do rýže. Po 15 minutách vaření přimíháme zlehka do rýže kousky chřestu, ten vaříme pouze 3-4 minuty.
 - 
                                3
Hrnec s rizotem odstavíme z plotny, hned zamícháme máslo, aby rizoto získalo krémovou konzistenci. Ještě přimícháme parmezán, podle chuti osolíme, opepříme a servírujeme.