Slavnostní barevný pilaf

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Kokos - mletý (Kopra)
  • 50 g Mandle
  • 250 g Máslo čerstvé
  • 500 g Rýže loupaná
  • 150 g Cukr moučkový
  • 250 g Jogurt bílý
  • 50 g Rozinky tmavé
  • 500 g Skopové maso mleté
  • 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 2 kávová lžička Šafrán
  • 1 ks Brambory
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Citrony
  • 4 ks Feferony
  • 2 špetka Sůl
  • 4 stroužek Česnek
  • 5 dl Voda pitná
  • 1 kg Skopové maso přední
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1603 kcal
  • Sacharidy 116 g
  • Tuky 106 g
  • Sodík 256 mg
  • Bílkoviny 51 g
  • Uhlovodany 106 g
  • Cholesterol 183.3 mg
  • Draslík 852.3 mg
  • Vláknina 20216.8 mg
  • Vitamín A 20216.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 44.9 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 54 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Česnek, feferonky a petrželku nasekáme nadrobno. Smícháme s nastrouhaným vařeným bramborem a mletým masem. Přidáme zázvor, pepř, trochu kmínu, muškátový oříšek a ochutíme solí. Směs necháme odpočinout.

  • 2

    Jednu cibuli nakrájíme, na rozpáleném másle necháme zesklovatět, přidáme nakrájené maso, kmín a osolíme. Podlijeme vodou a dusíme doměkka.

  • 3

    Nasekané mandle smícháme s rozinkami. Šafrán rozmícháme ve šťávě vymačkané z citronů, cukr svaříme v 1/4 litru vody.

  • 4

    Ze směsi mletého masa vytvoříme malé kuličky a na másle je osmažíme. Mandle s rozinkami upražíme rovněž na másle. Strouhaný kokos důkladně rozvaříme v trošce vody. Rýži propláchneme a polovinu dáme dusit. Když je napůl hotová, přidáme citronovou šťávu se šafránem a promícháme.

  • 5

    V jiné nádobě rozehřejeme máslo, přidáme špetku soli, kokosové mléko a druhou nakrájenou cibuli. Vsypeme zbytek rýže a podlijeme. Dusíme do poloměkka. Takto nám vznikne dvojí rýže-bílá a žlutá.

  • 6

    Do bílé rýže vmícháme hotové kostky masa i se šťávou, všechny zbylé ingredience s jogurtem a svařeným cukrem, důkladně promícháme a třetinu směsi přemístíme do kastrolu. Na tuto vrstvu dáme polovinu žluté rýže, pak druhou třetinu bílé, rozetřeme zbytek žluté a nakonec dáme zbylou bílou rýži. Přiklopíme a necháme ještě chvíli podusit.

  • 7

    Hotový pilaf opatrně vyklopíme na horký podnos, dozdobíme smaženými kuličkami z mletého masa a ihned podáváme.

Komentáře k receptu