Mandlová rýže s jahodami
Suroviny
- 250 g Jahody zahradní
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 80 g Rýže loupaná
 - 50 g Cukr krupice
 - 60 g Cukr moučkový
 - 50 g Mandle mleté
 - 130 g Želé rybízové
 - 80 g Mandle plátky
 - 250 ml Mléko polotučné
 - 125 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 ml Tresť mandlová
 - 30 ml Olej slunečnicový
 - 1 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Rum
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 733 kcal
 - Sacharidy 79 g
 - Tuky 43 g
 - Sodík 66 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 75 g
 - Cholesterol 49.6 mg
 - Draslík 248.2 mg
 - Vláknina 5470 mg
 - Vitamín A 5470 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 36.8 mg
 - Vitamín E 6.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mandle smícháme se smetanou, cukrem, mlékem a solí. Uvedeme k varu, přidáme rýži a mandlové aroma a zvolna vaříme 30 minut. Poté odstavíme a necháme vychladit. Jahody omyjeme, očistíme a pokrájíme na menší kusy.
 - 
                                2
Máslo rozehřejeme, přidáme mandlové lupínky a cukr. Necháme zkaramelizovat, poté hmotu nalijeme na pracovní desku potřenou olejem a necháme ztuhnout. Vychladnou hmotu rozdrtíme na kousky a dáme stranou. Rybízové želé zahřejeme do rozpuštění, přidáme jahody, rum a necháme odležet 30 minut. Mandlovou rýži vytvarujeme lžící do noků, které servírujeme přelité jahodovou omáčkou a posypané mandlovým griliášem.