Hustá rajčatová polévka se smetanou a portským vínem
Suroviny
- 50 g Cibule
 - 100 g Mrkev kořen
 - 30 g Olej olivový
 - 1.11 g Olej olivový
 - 100 g Pórek
 - 500 g Rajčata
 - 200 g Rýže loupaná
 - 125 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 50 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 80 ml Víno portské
 - 1 kávová lžička Bazalka
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Bobkový list
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Muškátový květ
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.25 l Hovězí vývar základní
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 558 kcal
 - Sacharidy 60 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 924 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 57 g
 - Cholesterol 202 mg
 - Draslík 658.4 mg
 - Vláknina 8910.8 mg
 - Vitamín A 8910.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22.4 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rajčata omyjeme, vrchní části zlehka nařízneme do tvaru křížku a několik minut spaříme ve vroucí vodě. Po vyjmutí oloupeme, nakrájíme na kousky. Mrkev očistíme, pokrájíme, přidáme k rajčatům společně s pórkem, zalijeme vývarem, vložíme bobkový list, zakryjeme pokličkou a necháme dusit cca 15 minut.
 - 
                                2
Cibuli a česnek na jemno nasekáme, orestujeme na části rozpáleného oleje. Jakmile zesklovatí, přidáme rajčatový základ. Dalších 10 - 15 minut povaříme, ochutíme solí a pepřem. Vyjmeme bobkový list, vše rozmixujeme ponorným mixérem, přilijeme smetanu, již nevaříme. Před podáváním vmícháme portské víno, případně zakápneme citronovou šťávou dle chuti.
 - 
                                3
Na noky uvaříme rýži smíchanou s rozšlehaným vejcem, žloutkem, smetanou, solí a muškátovým květem. Za pomoci dvou lžic z ní tvarujeme trojhranné noky. Ty pevně zmáčkneme, aby držely tvar. Poté je pomalu opékáme na rozpáleném oleji po každé straně cca 1 - 2 minuty. Do podávání udržujeme teplé.
 - 
                                4
Polévku rozdělíme do talířů, na kraje umístíme noky, zakápneme smetanou a dozdobíme na drobno nasekanou bazalkou. Ihned podáváme.