Pilaf s pistáciemi
Suroviny
- 100 g Cibule
 - 30 g Hrozinky
 - 60 g Pistácie
 - 250 g Rýže loupaná
 - 5 g Sůl
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 5 g Kardamom
 - 10 g Skořice celá
 - 15 g Koriandr čerstvý
 - 2 ks Bobkový list
 - 3 ks Hřebíček
 - 6 ks Pepř černý celý
 - 1.25 l Vývar drůbeží
 - 2 polévková lžíce Kmín celý
 - 1 polévková lžíce Kurkuma
 - 0.18 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 920 kcal
 - Sacharidy 112 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 1512 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 112 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 1274.7 mg
 - Vláknina 45931.5 mg
 - Vitamín A 45931.5 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 24.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Opražíme nasucho skořici, kmín, kuličky pepře, kardamom a hřebíček.
 - 
                                2
Pražíme asi 2-3 minuty, až začne vonět.
 - 
                                3
V hrnci s rozehřátým olejem smažíme nakrájenou cibuli a kurkumu. Smažíme za občasného míchání 10 minut, až cibule změkne.
 - 
                                4
Vsypeme rýži, mícháme a opražíme. Pomalu přidáváme horký vývar,
 - 
                                5
přidáme bobkový list, sůl a pepř podle chuti a přivedeme k varu. Stáhneme oheň, zakryjeme poklicí a podusíme asi 10 minut (poklici po dobu dušení nezvedáme).
 - 
                                6
Hrnec sundáme z ohně a necháme ji stát přikrytou asi 5 minut.
 - 
                                7
Přidáme nasekané pistácie a hrozinky a lehce je vmícháme vidličkou, aby se pilaf načechral. Ozdobíme čerstvým koriandrem a servírujeme.