Rýže napařovaná v lotosových listech

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 175 g Rýže dlouhozrnná
  • 1 kávová lžička Cukr třtinový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.04 kávová lžička Olej sezamový
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 6 ks Kardamom
  • 4 ks Hřebíček
  • 2 ks Cibulka jarní
  • 1 ks Skořice celá
  • 4 ks Shiitake houby
  • 2 ks List lotosu
  • 1 polévková lžíce Omáčka sójová
  • 0.12 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 2 polévková lžíce Sherry brandy
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 602 kcal
  • Sacharidy 122 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 294 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 87 g
  • Cholesterol 122.7 mg
  • Draslík 2306.1 mg
  • Vláknina 70030 mg
  • Vitamín A 70030 mg
  • Vitamín B6 1.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15.1 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Lotosové listy rozbalíme a rozřízneme podél přeložené rýhy na polovinu. Vložíme do hlubšího pekáče a přelijeme horkou vodou tak, aby byly listy ponořené. Necháme je máčet, dokud nezměknou (cca 30 minut).

  • 2

    Do misky vložíme sušené houby, přelijeme teplou vodou a 25 minut necháme namáčet.

  • 3

    Ve vroucí vodě vaříme rýži s celou skořicí, hřebíčkem, kardamomem a solí cca 10 minut. Poté scedíme, vyndáme skořici. Rýži vložíme do mísy.

  • 4

    Našleháme vejce, ve woku rozehřejeme olej a vejce smažíme, dokud nejsou hotová, poté je odstavíme.

  • 5

    Houby přecedíme, vymačkáme z nich vodu, zbavíme je tvrdého středu a nasekáme. Vmícháme je do rýže s uvařenými vejci, sójovou omáčkou, pokrájenou šaltokou, sherry, sezamovým olejem a cukrem.

  • 6

    Lotosové listy vysušíme a rýži rozdělíme na 4 porce. Rýži položíme doprostřed každého listu, zabalíme a vytvarujeme jako alíček. Umístíme na páru a 20 minut necháme přikryté bublat.

  • 7

    Před podáváním odkrojíme vršky lotosových balíčků, aby se rýže odkryla.

Komentáře k receptu