Mexický hovězí guláš

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
  • 200 g Rýže loupaná
  • 100 g Sýr Eidam cihla 40%
  • 750 g Hovězí maso přední
  • 2 ks Cibule
  • 1 hrst Mouka pšeničná hladká
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 dl Hovězí vývar základní
  • 3.09 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 792 kcal
  • Sacharidy 80 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 465 mg
  • Bílkoviny 57 g
  • Uhlovodany 53 g
  • Cholesterol 133.8 mg
  • Draslík 822.2 mg
  • Vláknina 9489.8 mg
  • Vitamín A 9489.8 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.2 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Sýr nastrouháme. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky.

  • 2

    V hrnci rozehřejeme polovinu oleje, osmažíme na něm nakrájenou cibuli, přidáme kostky masa a prudce je za stálého míchání opečeme ze všech stran. Pak oheň zmírníme, stále mícháme a když maso pustí šťávu, opepříme a osolíme ho, přidáme rajčatový protlak a 5 minut přikryté dusíme pouze ve vlastní šťávě. Potom přilijeme vývar, promícháme a pokračujeme v dušení. Po 10 minutách zaprášíme moukou, důkladně promícháme, přisypeme dvě třetiny hrášku a dál dusíme, až je maso měkké.

  • 3

    V průběhu dušení v pánvi na zbylém oleji opražíme rýži, promícháme ji se zbylým hráškem, osolíme a zalijeme vodou tak, aby směs byla ponořená. Necháme chvíli vařit, pak přikryjeme a dusíme doměkka.

  • 4

    Na servírovací talíře dáme porce guláše a k nim kopečky uvařené rýže s hráškem. Poléváme vypečenou šťávou a maso posypeme nastrouhaným sýrem.

Komentáře k receptu