Pečená rýže se zeleninou a kuřecími stehny
Suroviny
- 500 g Dlouhozrnná rýže
 - 100 g Celer bulvový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Grilovací koření
 - 8 ks Karotka baby
 - 1 ks Pastinák
 - 4 ks Kuřecí stehna
 - 2 ks Bobkový list
 - 6 ks Nové koření celé
 - 4 plátek Máslo čerstvé
 - 1 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Olej Heliol jedlý
 - 1.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 589 kcal
 - Sacharidy 38 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 578 mg
 - Bílkoviny 41 g
 - Uhlovodany 1 g
 - Cholesterol 167.2 mg
 - Draslík 472.1 mg
 - Vláknina 6029.4 mg
 - Vitamín A 6029.4 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu si předehřejeme na 190°C. Dobře omytou a okapanou rýži dáme do zapékací mísy, kterou jsme vytřeli olejem. Očištěnou a omytou kořenovou zeleninu: celer a pastinák pokrájíme na proužky velké přibližně 1x5cm. 8ks malé baby karotky jen překrojíme na poloviny. Zeleninu zamícháme do rýže, zalijeme ji vodou v poměru 1:2 a promícháme se solí.
 - 
                                2
Kuřecí stehna omyjeme, osušíme, osolíme a celá posypeme grilovacím kořením. Pak je položíme na rýži. Ke stehnům a rýži přidáme bobkové listy a nové koření. Na stehna položíme po plátku másla a zapékací mísu dáme do středu předehřáté trouby. Během pečení maso 2-3x otočíme. Stehna s rýží pečeme přibližně 60-80 minut, pokrm je hotový, když se z rýže vypaří všechna voda a stehna jsou měkká a upečená do zlatohněda.
 - 
                                3
Omyjeme si snítku petrželky kudrnky, vodu setřepeme a lísky otrháme. Na talíře dáme kuřecí stehna, k nim poklademe kopečky upečené rýže, ozdobíme petřelkou a hned servírujeme.