Rýže po námořnicku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Rýže Arborio
  • 300 g Mušle slávky
  • 40 g Cibule
  • 300 g Mušle srdcovky
  • 300 g Mušle svatojakubské
  • 150 g Garnát obecný
  • 200 g Žampiony čerstvé
  • 40 g Petržel - nať
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 5 g Sůl
  • 200 ml Víno bílé
  • 60 ml Olej olivový
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Vývar rybí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 821 kcal
  • Sacharidy 80 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 1990 mg
  • Bílkoviny 48 g
  • Uhlovodany 80 g
  • Cholesterol 120.8 mg
  • Draslík 1034.7 mg
  • Vláknina 6097.5 mg
  • Vitamín A 6097.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27.1 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Odrhneme všechny mušle a omyjeme je pod tekoucí vodou, oloupeme ocásky garnátů, odstraníme z nich černé střívko a dáme stranou. Oloupeme česnek a cibuli, tu nasekáme. Petrželku také jemně nasekáme, očištěné houby pokrájíme na plátky.

  • 2

    Mušle děláme odděleně na třech pánvích. Do každé přidáme 1/2 stroužku česneku, lžíci oleje, trochu nasekané petrželky a 2 lžíce bílého vína. Na středním plameni necháme plody moře za občasného zatřesení pánvemi zakrytými pokličkami otevřít.

  • 3

    Až se otevřou, stáhneme je z ohně, vyloupeme měkkýše ze skořápek a dáme je do jedné mísy.

  • 4

    Skořápky a všechny mušle, které se neotevřely, vyhodíme, jemně scedíme tekutinu z jejich vaření a uschováme ji.

  • 5

    V hrnci uvedeme k varu rybí vývar s trochou tekutiny z vaření měkkýšů.

  • 6

    Do pánve nalijeme 2 lžíce oleje a smažíme na něm za častého míchání 2-3 minuty pokrájené houby. Osolíme je a opepříme mletým pepřem, vyjmeme je a dáme stranou.

  • 7

    Do stejné pánve nasypeme oloupané ocásky garnátů a 2 minuty je smažíme, osolíme je a opepříme.

  • 8

    V jiné pánvi rozehřejeme 10 g másla se zbývajícím olejem a osmažíme na této směsi cibuli. Přisypeme rýži a za častého míchání ji smažíme 1-2 minuty.

  • 9

    Přilijeme zbývající bílé víno a na prudkém ohni ho necháme vyvařit. Pak postupně přiléváme vařící rybí vývar a za občasného zamíchání vaříme rýži 15-18 minut.

  • 10

    Tři minuty před koncem vaření přidáme do rýže houby, ocásky garnátů a vyloupané měkkýše.

  • 11

    Když je rýže měkká, stáhneme ji z ohně, vmícháme na kousky pokrájené zbývající máslo.

  • 12

    Hotové rizoto necháme chvíli pod pokličkou dojít, pak ho přemístíme na servírovací mísu, posypeme zbývající nasekanou petrželkou, trochou čerstvě mletého pepře a horké podáváme.

Komentáře k receptu