Paprikové rizoto
Suroviny
- 250 g Rýže loupaná
 - 50 g Sýr Parmezán
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 2 ks Rajčata
 - 2 ks Šalotka
 - 1 ks Paprika zelená
 - 1 ks Paprika žlutá
 - 1 ks Paprika červená
 - 1 hrst Pažitka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 1 l Vývar zeleninový
 - 2.5 dl Víno bílé
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 583 kcal
 - Sacharidy 92 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 1468 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 92 g
 - Cholesterol 13 mg
 - Draslík 958.8 mg
 - Vláknina 11203.2 mg
 - Vitamín A 11203.2 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 102 mg
 - Vitamín E 2.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rýži propláchneme studenou vodou a necháme v sítu okapat.
 - 
                                2
Šalotky očistíme, na jemno nakrájíme. Česnek oloupeme a nasekáme na jemno. Papriky podélně rozřízneme, zbavíme jádřinců, omyjeme, rozkrájíme na malé kousky, stejně krájíme i omytá rajčata. Pažitku opláchneme pod vodou a nasekáme na jemno.
 - 
                                3
Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, osmahneme na něm šalotky. Potom přisypeme okapanou rýži, za stálého míchání ji 5 minut smažíme. Vmícháme česnek, přilijeme víno, promícháme a 20 minut vaříme. V průběhu vaření občas zamícháme, podle potřeby přiléváme vývar. K rýži pak přimícháme nakrájené papriky, ještě 10 minut vaříme, opepříme, osolíme, případně podle chuti přidáme citronovou šťávu. Když je vše měkké, sejmeme hrnec z ohně a počkáme, až rýže vsaje zbylé tekutiny.
 - 
                                4
Porce na talířích posypeme nakrájenými rajčaty, pažitkou a sýrem.