Krkonošské kroupové rizoto

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Hrášek
  • 400 g Houby čerstvé
  • 150 g Slanina vepřová
  • 2.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 1 hrnek Ječné kroupy
  • 1 hrnek Rýže dlouhozrnná
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 907 kcal
  • Sacharidy 129 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 821 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 48 g
  • Cholesterol 43.5 mg
  • Draslík 826.7 mg
  • Vláknina 18202.5 mg
  • Vitamín A 18202.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21.9 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dobře promyté kroupy dáme vařit do mírně osolené vody (1 hrnek krup + 2 hrnky vody + 1 lžička soli). Kroupy vaříme asi 40-50 minut doměkka. Dobře promytou rýži dáme vařit do druhého hrnku s osolenou vodou (1 hrnek rýže + 2 hrnky vody + 1 lžička soli). Vaříme ji pod pokličkou cca 13 minut. Zelený mražený hrášek dáme do vařící vody a pomalu ho vaříme necelou 1 minutu, poté ho scedíme.

  • 2

    V pánvi na másle zpěníme dozlatova cibuli, přidáme pokrájené houby, které osolíme, opepříme a podusíme přibližně 10 minut.

  • 3

    Uvařenou rýži a kroupy dáme do olejem vymaštěného pekáče, přimícháme houby s cibulí, hrášek, promícháme a dochutíme solí. Po celém povrchu položíme nakrájené tenké plátky prorostlé slaniny a pekáč s rizotem dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 200 °C přibližně 15-20 minut, až je slanina opečená a křupavá.

Komentáře k receptu