Krkonošské kroupové rizoto
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 907 kcal
 - Sacharidy 129 g
 - Tuky 35 g
 - Sodík 821 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 48 g
 - Cholesterol 43.5 mg
 - Draslík 826.7 mg
 - Vláknina 18202.5 mg
 - Vitamín A 18202.5 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 21.9 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dobře promyté kroupy dáme vařit do mírně osolené vody (1 hrnek krup + 2 hrnky vody + 1 lžička soli). Kroupy vaříme asi 40-50 minut doměkka. Dobře promytou rýži dáme vařit do druhého hrnku s osolenou vodou (1 hrnek rýže + 2 hrnky vody + 1 lžička soli). Vaříme ji pod pokličkou cca 13 minut. Zelený mražený hrášek dáme do vařící vody a pomalu ho vaříme necelou 1 minutu, poté ho scedíme.
 - 
                                2
V pánvi na másle zpěníme dozlatova cibuli, přidáme pokrájené houby, které osolíme, opepříme a podusíme přibližně 10 minut.
 - 
                                3
Uvařenou rýži a kroupy dáme do olejem vymaštěného pekáče, přimícháme houby s cibulí, hrášek, promícháme a dochutíme solí. Po celém povrchu položíme nakrájené tenké plátky prorostlé slaniny a pekáč s rizotem dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 200 °C přibližně 15-20 minut, až je slanina opečená a křupavá.