Rizoto se šafránem, krevetami a chřestem
Suroviny
- 14 g Máslo čerstvé
 - 280 g Rýže loupaná
 - 100 g Sýr Parmezán
 - 80 g Krevety tygří - loupané
 - 80 g Šalotka
 - 2 g Šafrán
 - 100 ml Víno bílé
 - 800 ml Voda pitná
 - 8 ks Rajčata
 - 8 ks Chřest zelený
 - 1 špetka Sůl
 - 2 špetka Tymián čerstvý
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 2 stroužek Česnek
 - 6 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 553 kcal
 - Sacharidy 70 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 500 mg
 - Bílkoviny 21 g
 - Uhlovodany 70 g
 - Cholesterol 42.2 mg
 - Draslík 560.4 mg
 - Vláknina 7998.4 mg
 - Vitamín A 7998.4 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 23.4 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Chřest oškrábeme škrabkou a povaříme ho 3 minuty ve 400 ml osolené vroucí vody. Poté ho vyndáme a ochladíme ve studené vodě.
 - 
                                2
Rajčata spaříme ve vroucí vodě a oloupeme je. Z chřestu odkrojíme špičky, které použijeme na konečnou ozdobu. Zbylé výhonky nakrájíme na malá kolečka.
 - 
                                3
Ve druhém hrnci zpěníme na 4 lžicích oleje nasekanou šalotku, poté k ní přidáme rýži a několik minut restujeme. K orestované rýži přilijeme bílé víno, které necháme vyvařit. Poté přidáme špetku šafránu, pepř, na kousky nakrájený chřest a vše zalijeme zbylou vodou. Na mírném plameni vaříme 15 minut. Směs uvaříme tak, aby bylo vše měkké, ale aby rýže nebyla rozvařená. Potom hrnec sundáme z ohně, přimícháme 10 g másla a strouhaný sýr.
 - 
                                4
Na 2 lžících olivového oleje osmahneme krevety s česnekem a špetkou tymiánu dozlatova. Vše přidáme do rizota spolu se špičkami chřestu a půlkou rajčat a krevet. Potom do rizota zamícháme zbylé máslo a rizoto rozdělíme na talíře. Naporcované rizoto ozdobíme zbytkem rajčat a krevet a posypme strouhaným sýrem. Podáváme horké.