Rizoto se žampiony, tykví a šunkou
Suroviny
- 400 g Rýže loupaná
 - 100 g Sýr Parmezán
 - 120 g Tykev
 - 20 g Petržel - nať
 - 200 g Žampiony čerstvé
 - 100 g Šunka od kosti
 - 125 ml Víno bílé
 - 0.02 kávová lžička Olej olivový extra panenský
 - 1 ks Pórek
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.25 l Vývar drůbeží
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 985 kcal
 - Sacharidy 103 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 1735 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 103 g
 - Cholesterol 30.5 mg
 - Draslík 643.6 mg
 - Vláknina 11254.8 mg
 - Vitamín A 11254.8 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 28.3 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Tykev nakrájíme na kousky, položíme na plech s pečícím papírem, potřeme olivovým olejem, jemně osolíme, opepříme a na 25-30 minut dáme do předehřáté trouby na 230°C. Pečeme doměkka.
 - 
                                2
V pánvi se silným dnem, nejlépe teflonové, zahřejeme olej, přisypeme kolečka pórku, prolisovaný česnek, kostičky šunky od kosti (3% tuku) a 2 minuty smažíme. Pak přilijeme bílé víno, přidáme nasekaný čerstvý tymián, kostičky žampionů, zamícháme a 4 minuty vaříme. Vmícháme krátkozrnnou bílou rýži a upečenou tykev, zalijeme drůbežím vývarem. Přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou a v předehřáté troubě (na 200°C), pečeme 25 minut, do změknutí rýže. Přidáme nasekanou petrželovou nať a okořeníme. Před podáváním posypeme strouhaným parmazánem.