Rizoto se šafránem a s mořskými plody
Suroviny
- 100 g Hřebenatka
 - 150 g Mušle slávky
 - 150 g Krevety tygří - loupané
 - 350 g Rýže Arborio
 - 25 g Máslo čerstvé
 - 100 ml Víno bílé
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Citrony
 - 1 špetka Šafrán
 - 1.2 l Vývar rybí
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 546 kcal
 - Sacharidy 78 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 1230 mg
 - Bílkoviny 30 g
 - Uhlovodany 77 g
 - Cholesterol 65.6 mg
 - Draslík 562.5 mg
 - Vláknina 5200.2 mg
 - Vitamín A 5200.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 27.3 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Pod tekoucí studenou vodou dobře očistíme kartáčkem mušle a hřebenatky, které jsou poškozené nebo neotevřené, ty vyhodíme a znovu vše omyjeme, aby v nich nezůstal žádný písek ap. Když se uzavřené mušle po poklepání nožem neotevřou, též je dáme pryč. V sítu propláchneme vyloupané syrové krevetky a necháme je z vody odkapat. Omytou pažitku a petrželovou nať pokrájíme nadrobno a odložíme ji do misky. Kůru z chemicky neošetřeného citrónu si nastrouháme do druhé misky. Rýži důkladně promyjeme a necháme v sítu okapat.
 - 
                                2
V hluboké velké pánvi rozehřejeme olej, na něm krátce, za stálého míchání zpěníme cibuli, pak přidáme rýži a za stálého míchání ji opékáme asi 3 minuty. Do bílého suchého vína si přimícháme špetku šafránu, pak víno přilijeme k rýži, promícháme a vaříme další 3 minuty, než se alkohol vypaří. Poté k rýži po dobu 15 minut budeme postupně, po naběračkách přilévat rybí vývar tak, že vždy, když rýže absorbuje při pomalém vaření jednu naběračku vývaru, přilijeme další. Celkem k rýži přilejeme 1.2l rybího vývaru. Přibližně po 13 minutách vaření přidáme do rýže všechny mořské plody, citrónovou kůru, promícháme. podle chuti dosolíme, opepříme a vaříme 7 minut a odstavíme z plotny.
 - 
                                3
Do uvařeného rizota ihned zamícháme lžíci másla, aby rizoto získalo krémovou konzistenci, pak přimícháme bylinky a hned horké servírujeme.