Kachní bujon se sladkou rýží
Suroviny
- 200 g Avokádo
 - 200 g Celer bulvový
 - 150 g Játra kuřecí
 - 150 g Žaludky drůbeží
 - 150 g Kuřecí srdíčka
 - 250 g Kachní prsa
 - 100 g Rýže jasmínová
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř citronový
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 3 ks Rajčata
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Petržel kořen
 - 4 dl Víno červené
 - 8 dl Voda pitná
 - 1 kg Kachna mražená
 - 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Nové koření celé
 - 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
 - 1 polévková lžíce Pepř černý celý
 - 3 polévková lžíce Husí sádlo
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1084 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 197 g
 - Sodík 420 mg
 - Bílkoviny 46 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 167.1 mg
 - Draslík 832.3 mg
 - Vláknina 13590.7 mg
 - Vitamín A 13590.7 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 50.5 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omytá kachní prsa pokrájíme na nudličky. Avokádo omyjeme, oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na osminky.
 - 
                                2
1 litr kachního bujonu přivedeme k varu, přidáme do něj pokrájené maso, které při mírné teplotě vaříme 10 minut, přidáme voňavou (jasmínovou) rýži, přimícháme kokosovou smetanu a avokádo. Vše vaříme ještě 5 minut (maso by už mělo být měkké). Polévku dochutíme solí, pepřem, 2 lžícemi citronové šťávy, promícháme a podáváme.
 - 
                                3
Bujon z kachny [29086]:
 - 
                                4
Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce.
 - 
                                5
Důkladně si omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
 - 
                                6
Mezitím si očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
 - 
                                7
Šalvějové lístky omyjeme a přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
 - 
                                8
Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a pak ho necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
 - 
                                9
Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu, nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.