Bramborový koláč se sýrem
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 200 g Sýr Eidam cihla 40%
 - 6 g Sůl
 - 500 g Mouka polohrubá
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 špetka Kypřicí prášek do pečiva
 - 2 stroužek Česnek
 - 0.5 dl Mléko polotučné
 - 1 dl Voda pitná
 - 0.5 dl Olej rostlinný
 - 1 kg Brambory
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 520 kcal
 - Sacharidy 62 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 305 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 62 g
 - Cholesterol 33.1 mg
 - Draslík 592 mg
 - Vláknina 10964.6 mg
 - Vitamín A 10964.6 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.6 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse smícháme mouku, sůl, prášek do pečiva a olej a postupně s přidáváním vody podle potřeby uhněteme hladké nelepivé těsto a necháme odpočinout.
 - 
                                2
Mezitím dáme vařit brambory ve slupce, vaříme na mírném ohni, dokud nejsou úplně měkké. Z těsta vyválíme dva pláty, první rozložíme na dno pekáčku. Brambory slijeme a ještě teplé oloupeme, v míse je rozmačkáme šťouchadlem, přidáme strouhaný sýr, mléko, sůl, pepř, muškátový oříšek a prolisovaný česnek. Vše důkladně promícháme a nasypeme do pekáčku. Přikryjeme druhým plátem těsta, potřeme rozpuštěným máslem a dáme péct do středně vyhřáté trouby asi na 30 minut. Podáváme nejlépe vlahé nebo téměř studené.