Karamelová celerová polévka
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 250 g Celer bulvový
- 100 g Mrkev kořen
- 250 g Pórek
- 200 g Tuřín
- 200 g Petržel kořen
- 200 g Čekanka
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Libeček
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 0.5 kávová lžička Kmín mletý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 1 l Voda pitná
- 0.5 l Víno růžové
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Cukr třtinový
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 540 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 80 g
- Sodík 2541 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 30 mg
- Draslík 1016.4 mg
- Vláknina 34952.9 mg
- Vitamín A 34952.9 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 97 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Celer, cibuli a čekanku očistíme, omyjeme a pokrájíme na nudličky. 
- 
                                2V hrnci zpěníme máslo a cibuli, přidáme 1 lžíci třtinového cukru a za stálého míchání jej zkaramelizujeme, přimícháme a dusíme 3-5 minut zeleninu a zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu. Celerové omyté lístky otrháme od stonku a odložíme na ozdobu. 
- 
                                3Dochutíme solí a mletým kmínem. 
- 
                                4Vaříme přibližně 5 minut, ozdobíme každou porci celerovými lístky a podáváme. 
- 
                                5Zeleninový bujon [30258]: 
- 
                                6Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme. 
- 
                                7V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova. 
- 
                                8Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy, 
- 
                                9svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut. 
- 
                                10Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon. 
- 
                                11Případně dochutíme solí a pepřem. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        