Polévka Vichyssoise
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
- 500 g Brambory
- 2 kávová lžička Citronová šťáva
- 0.25 kávová lžička Koriandr mletý
- 3 ks Pórek
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 8.5 dl Vývar zeleninový
- 1.5 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 1 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 356 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 15 g
- Sodík 747 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 84.8 mg
- Draslík 890.9 mg
- Vláknina 13799.8 mg
- Vitamín A 13799.8 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.4 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Očistíme pórky, oddělíme zelené části, bílé nakrájíme na tenká kolečka. Rozpustíme v pánvi máslo, přidáme nakrájený pórek a cibuli, smažíme za občasného míchání 5 minut. 
- 
                                2Přidáme na kostičky nakrájené brambory, zeleninový vývar, muškátový oříšek, citronovou šťávu, bobkový list a koriandr. Osolíme a opepříme, uvedeme vše do varu. Povaříme pod pokličkou 30 minut. 
- 
                                3Polévku necháme trochu vychladnout, vyjmeme bobkový list, rozmixujeme dohladka. Dáme do čisté pánve. 
- 
                                4Ve smetaně rozmícháme žloutek, přidáme do směsi trochu polévky, směs vlijeme zpátky do polévky a rozšleháme. Polévku jen prohřejeme, nevaříme. 
- 
                                5Polévku necháme vychladnout, dáme do lednice a podáváme studenou s čerstvě nasekanou pažitkou, nebo ohřejeme a podáváme horkou. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        