Holubí bujon s jarní cibulkou
Suroviny
- 80 g Ječné kroupy
- 100 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 100 g Petržel kořen
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Nakládaný zelený pepř
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 4 ks Cibulka jarní
- 2 ks Šalotka
- 2 ks Cibule červená
- 3 ks Jalovec
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 1 kg Holub
- 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
- 1 polévková lžíce Máslo jihočeské
- 0.5 polévková lžíce Celer - nať
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1168 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 96 g
- Sodík 2654 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 240.5 mg
- Draslík 1222.2 mg
- Vláknina 12665.7 mg
- Vitamín A 12665.7 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 59.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                180 g velkých krup dobře propereme pod tekoucí vodou. 
- 
                                2Očištěnou a omytou jarní cibulku pokrájíme na kolečka, oloupanou šalotku pokrájíme nadrobno. V hmoždíři rozdrtíme zelený pepř 
- 
                                3a v hrnci na bylinkovém másle cibuli s pepřem krátce restujeme, pak přilijeme 1 litr holubího bujonu, který přivedeme k varu a snížíme teplotu. Přidáme kroupy, polévku přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a pomalu vaříme asi 20 minut, až budou kroupy měkké. 
- 
                                4Mezitím si na 1 lžíci másla zpěníme pokrájenou jarní cibulku. 
- 
                                5Do bujonu před dovařením vložíme podušenou jarní cibulku, dochutíme solí a podáváme. 
- 
                                6Bujon z holoubat [30620]: 
- 
                                7Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky. 
- 
                                8V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme. 
- 
                                9Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce. 
- 
                                10Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával. 
- 
                                11Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem. 
- 
                                12Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        