Ovocná bramborová bába

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 750 g Brambory
  • 40 g Hrozinky
  • 250 g Jablka
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 80 g Cukr krupice
  • 60 g Švestky sušené
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 2 ks Cukr skořicový
  • 1.5 l Voda pitná
  • 0.5 dl Mléko polotučné
  • 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 777 kcal
  • Sacharidy 87 g
  • Tuky 44 g
  • Sodík 117 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 85 g
  • Cholesterol 331.6 mg
  • Draslík 1107.5 mg
  • Vláknina 15320 mg
  • Vitamín A 15320 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24.6 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 35.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce v 1.5 litru vody. Uvařené brambory scedíme, oloupeme, nakrájíme na plátky a dáme do mísy.

  • 2

    Sušené švestky bez pecek a hrozinky promyjeme v sítu pod tekoucí vodou, necháme odkapat a švestky potom pokrájíme na menší kousky.

  • 3

    Omyjeme jablka, rozkrájíme na čtvrtky, odkrojíme jádřince a nakrájíme na plátky. Jablka dáme do misky, přidáme k nim švestky s hrozinkami a vše promícháme s vanilkovým a skořicovým cukrem.

  • 4

    Vrstvy brambor a ovoce budeme střídavě pokládat do zapékací mísy, kterou jsme si vytřeli máslem (20 g). Dáme vrstvu brambor, na ni vrstvu ovoce, kterou posypeme ještě krupicovým cukrem, opět vrstvu brambor... a opakujeme, poslední vrstva by měla být z brambor. Potom brambory pokapeme rozpuštěným máslem.

  • 5

    Mléko smícháme se smetanou, cukrem a rozšlehanými vejci a celý povrch poslední vrstvy polijeme.

  • 6

    Pečeme v předehřáté troubě při 200-220 °C asi 50 minut dozlatova.

  • 7

    Bramborovou bábu s ovocem podáváme teplou.

Komentáře k receptu