Velikonoční noky - štorchany s brynzou a slaninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 800 g Brambory
  • 100 g Slanina vepřová
  • 200 g Sýr Brynza
  • 3.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 4 ks Rohlíky bílé
  • 1.1 l Mléko plnotučné
  • 1 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 586 kcal
  • Sacharidy 51 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 735 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 40.3 mg
  • Draslík 704.5 mg
  • Vláknina 11043.4 mg
  • Vitamín A 11043.4 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.2 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1370 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem omyjeme 400 g brambor,dáme je do litru vody a vaříme doměkka asi 20 minut. Slijeme je, druhý den oloupeme a jemně nastrouháme.

  • 2

    Omyjeme a oloupeme 400 g syrových brambor, jemně je nastrouháme, slijeme přebytečnou vodu a smícháme s vařenými bramborami. Přidáme podle potřeby 0.5-1 dl horkého mléka, na kostičky nakrájené rohlíky, sůl, pepř a těsto dobře promícháme. Těsto by mělo být polotuhé.

  • 3

    V hrnci přivedeme k varu 1 litr mléka s 1.5 lžičkou soli. Z těsta pomocí dvou lžic vykrajujeme noky - štorchany, které vhazujeme do pomalu vařícího osoleného mléka. Jeden štorchan vyjmeme a roztrhneme vidličkou, je-li uvařený. (Vaříme je přibližně 2-4 minuty.)

  • 4

    Slaninu pokrájíme na kostičky. V pánvi vysmažíme slaninu na zlaté škvarky, pak k nim přidáme 2 lžíce sádla.

  • 5

    Uvařené štorchany vyjmeme drátěnou naběračkou, necháme okapat a na talířích je zalijeme horkým sádlem se škvarky, ozdobíme rozdrobenou brynzou a podáváme.

Komentáře k receptu